Jette & Jildou drinken koffie bij Karibu: Brekkie op een HU-rode bank | De Utrechtse Internet Courant

2021-11-17 09:08:07 By : Mr. Jamie Jiang

In het oude pand van de Hogeschool Utrecht aan de Oudenoord kun je nu 'de hele dag brekkie' krijgen. Dus een ontbijt, realiseerden we ons na een paar keer knipperen. En dat is niet alles wat er te ontdekken valt in Karibu, een Afrikaans geïnspireerd café waar je je waant in een lichtgroene oase.

We nemen plaats op de verdacht HU-rode banken, die samen met de receptie, kantoorvloeren en verlaagde plafonds nog vaag herinneren aan de vroegere status van het gebouw. De kleurrijke zitzakken en de overvloed aan wild groen zorgen echter al snel voor afleiding. Om nog maar te zwijgen van het grote schilderij van luipaarden aan de muur.

Het is dus heel gezellig, zonder dat het een zooitje wordt. De tafels zijn gemaakt van pallets of old school banken, die samen met de bamboe lampen zorgen voor rust in de tent. Al met al is het geheel mooi in balans, en ook nog origineel.

Na het bekijken van de menukaart bezweken we voor een stapel American pancakes met ahornsiroop, banaan en druiven, vergezeld van speciaal gebrande filterkoffie van The Village, Utrechts koffietrots Karibu. Ook bestellen we een americano, waarbij je zelf bepaalt hoeveel water je aan je espresso toevoegt. Jette doet daar niet moeilijk over en ledigt haar kruik met een sierlijke buiging. De filterkoffie zit in een mooie mok, die je met een kleine bijbetaling ook zonder spreekwoordelijke bodem kunt krijgen: gratis navulling dus.

De vers gezette koffie is heerlijk van smaak en past perfect bij het ontbijt. De americano is ook heerlijk, maar had een beetje heter kunnen zijn. Dit geldt helaas ook voor de cappuccino en de latte met havermelk die we achteraf bestellen. De bovenkant van het melkschuim is praktisch koud, en hoewel de verhoudingen en smaak perfect zijn, is dit een minpuntje.

De pannenkoeken zijn erg goed, maar de portie is zo groot - je kunt het gemakkelijk met twee delen. We hadden graag ruimte gehad om een ​​van de verrukkelijke taarten te proberen die naast de houten giraffen op het aanrecht waren verzameld. Er is een mooie worteltaart, koekjes, cookie dough fudge en een mooie lemon curd pie die je bijna niet zou durven aansnijden. Ook het hartige aanbod ziet er veelbelovend uit. Het overgrote deel van de menukaart is vegetarisch of veganistisch, waaraan naar wens zuivel, vlees of vis kan worden toegevoegd. Een goed uitgangspunt, vinden wij!

Karibu is een aangename plek om te lezen, rond te hangen of te werken. De verschillende zithoeken bieden voor ieder wat wils. Ondertussen begint de kamer heerlijk te ruiken naar het bananenbrood in de oven – het is 'bananenbroodbakdag', horen we van de ober. We willen gewoon blijven en de hele dag meer brekkies proberen.

Unique selling point: het evenwichtig toegepaste thema Afrika biedt een welkome afwisseling in het Utrechtse koffielandschap! Uitzetten: de koffie had iets warmer gemogen.

Drie vragen voor Yentl Duijn, eigenaar van Karibu

Hoe is het om nu bijna een jaar in een oud HU-gebouw te verblijven?

“Op Internationale Vrouwendag gingen we tien maanden geleden open, nadat ik min of meer per ongeluk bij LOU [het projectbureau dat het pand exploiteert, red.] belandde. Als horecabedrijf bezetten wij momenteel de grootste ruimte in het pand en zijn wij op de goede plek. Dit zie je nergens anders en we hebben genoeg ruimte om alles vanaf nul te maken.”

Afrika als thema, hoe ben je daarbij gekomen?

“Ik heb in Afrika gewoond, gewerkt en gereisd en heb sinds 2010 een diepe liefde voor het continent. Toen emigratieplannen moeilijker te realiseren bleken dan verwacht, besloot ik Afrika hierheen te halen. Het is een thema dat uit het hart komt. Die authenticiteit, liefde en warmte zie je altijd terug. We hebben geprobeerd de reismentaliteit vast te houden: 'brekkie' is bijvoorbeeld een veelgebruikt woord voor ontbijt in Zuid-Afrika en Australië, en veel backpackers zullen het herkennen.”

Op 1 januari kon je naar een 'New Years Hangover Brekkie' bij Karibu. Ga je in de toekomst meer van dit soort evenementen organiseren?

"Hell yeah! Ik vind de evenementen heel leuk, en een van de grootste doelen voor het komende jaar is om er meer te organiseren, vooral op culinair gebied. Je kunt bijvoorbeeld denken aan pop-up diners, filmavonden en ik ben op Internationale Vrouwendag een speciaal evenement gaan organiseren met twee andere vrouwen.”

Volg Jette & Jildou drinkkoffie op Facebook en Instagram en weet als eerste waar Jette & Jildou deze keer koffie gaan drinken.

Jette en Jildou zijn gek op koffie. Zozeer zelfs dat ze in 2013 besloten om elke twee weken op DUIC te schrijven over de beste coffeeshops van Utrecht.

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

De nieuwe editie van de DUIC krant is uit en wordt verspreid door de hele stad. Lees het hier of haal het op in de stad.

Lees de laatste editie nog eens »